Εξέ-ληξη


Η κίνηση του υπουργείου:









Και η απάντηση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου:




"Προς:


Καθηγητή κ. Β. Παπάζογλου

Ειδικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας


Κοινοποίηση:


- Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας

- κ.κ. Πρυτάνεις και Προέδρους Δ.Ε. Ελληνικών Πανεπιστημίων



Αριθμ. Πρωτ.: 1278

Μυτιλήνη, 04/03/2010


Αξιότιμε Κύριε Ειδικέ Γραμματεύ,


Παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, επιτρέψατε μου να εκφράσω θετική ‘έκπληξη’ και ευαρέσκεια έναντι της αστραπιαίας παρέμβασης της Ηγεσίας του Υπουργείου σας, προς αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των ακαδημαϊκών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών. Εσείς θα αξιολογήσετε την όποια ατομική συνεισφορά στις προσπάθειες σας, από πολλά έτη τώρα, οι οποίες –είμαι βέβαιος- ότι είναι πολύ πιο δύσκολες από την τρέχουσα θέση ευθύνης σας.


Πιθανόν γνωρίζετε ότι, κατά χρονική σύμπτωση, το πρωί της ‘δύσκολης’ Τρίτης, σε δημοσιογραφική εκπομπή του MEGA, ο Υπουργός Εργασίας, συνάδελφος κ. Λοβέρδος, αποκάλυψε και προσέφερε πολιτική κάλυψη σε υπάλληλο φαρμακοποιό νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, η οποία με τη χρηστή διαχείριση των προμηθειών φαρμάκου, επέτυχε εξοικονόμηση 25 Μ€ (ήτοι το 50% της σχετικής δαπάνης ενός μόνο νοσοκομείου). Ο Υπουργός προειδοποίησε τα ‘πιράνχας’ (δική του έκφραση) ότι εάν πάθει κάτι η φαρμακοποιός, «εάν τη βρούμε σε κανένα χαντάκι (!)», θα τον βρούν απέναντι τους… Η απίστευτη αυτή τοποθέτηση σηματοδοτεί κρίσιμα πράγματα, κατ’ ελάχιστον ότι οι δημοκρατικώς αιρετές ηγεσίες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο δομικά προβλήματα, αλλά και gangsters. Προφανώς, γνωρίζετε καλύτερα εμού πλειάδα σχετικών παραδειγμάτων καταλήστευσης δημόσιων πόρων, μέσα και διά της δικτατορικής γραφειοκρατίας.


Γνωρίζετε καλώς ότι τα 25 Μ€ που εξοικονομήθηκαν από τη φαρμακοποιό, ως παράδειγμα, αντιστοιχούν σε 3ετη τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή υπερτερούν κατά 25% του συνόλου του ΠΔΕ μας για 4 χρόνια. Άρα, πας σώφρων αναγνωρίζει, όχι μόνο τον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Υπουργείο σας, αλλά και την πολυπλοκότητα της δομής τους. Προβλήματα γνωστά, χιλιοειπωμένα, επαρκώς και σχολαστικώς αναλυθέντα από τα Πανεπιστήμια και τη Σύνοδο Πρυτάνεων… Υπό την έννοια αυτή, η δημόσια τοποθέτηση της κας Υπουργού περί της προτεραιότητας του φοιτητή-μαθητή, περί της ανάγκης ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου για τα έργα υποδομών και τις διαδικασίες των ΑΕΙ, κ.λπ., αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και κριτικής υποστήριξης. Δείτε όμως την τύχη που επεφύλαξαν έγκριτα ΜΜΕ στις προτάσεις ή θέσεις αυτές. Είναι απολύτως η ίδια με την τύχη που επιφυλάσσουν στα δημόσια ΑΕΙ και τους Πρυτάνεις, μέσα από έναν πολυετή απαξιωτικό λόγο.


Κύριε Γραμματεύ,


Η κίνηση του Υπουργείου σας σχετικά με τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες είναι άκρως σημαντική, αν όχι για τίποτα άλλο διότι καταδεικνύει ότι υπάρχουν κοινές ‘κόκκινες γραμμές’ (οποία αθλία έκφραση για να πούμε συλλογικά το τί δεν είναι συζητήσιμο και αποδεκτό ηθικώς…). Σε προσωπικό επίπεδο, ανεξαρτήτως της θετικής εξέλιξης που δρομολόγησε η Ηγεσία του Υπουργείου σας, οφείλω να παρουσιασθώ στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μου και να πράξω ότι αυτή αποφασίσει. Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσθε ότι δε διεκδικώ την ιδιότητα του ‘πυροτεχνουργού’.


Αν μου επιτρέπετε,


Πάντα Φίλος,


Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης"


Υ.Γ.: Το post αυτό είναι συνέχεια του post της 1ης Μαρτίου 2010.