Η διαχείρηση της ετερότητας Νο1


Προσπαθώ να βρω κάτι που να με κάνει να νοιώθω άνθρωπος και όχι ζώο, κάτι που να με διαφοροποιεί από τα κτήνη... Άραγε υπάρχει ή είναι ρητορική η ερώτηση; Από τη Δευτέρα που άκουσα τα της Μέσης Ανατολής χτυπήματα κάτω από τη Μέση, μέχρι σήμερα που είναι Παρασκευή το μυαλό μου έχει σταματήσει, δεν λειτουργεί. Γιατί να λειτουργεί; Προσφέρει κάτι και που λειτουργεί; Και εξάλλου τι είναι το μυαλό μας; Η ψευδαίσθηση της "ανώτερης" ταυτότητάς μας... Όποιος νομίζει ότι το μυαλό ενέχει κάποιο στοιχείο ανωτερότητας ως προς τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου, θεωρώ ότι είναι βαθειά νυχτωμένος και ανίκανος να βγει από το στενό χώρο της οστέινης φυλακής που περικλύει τη φαιά του ουσία! Γιατί να είμαι εγώ πιο έξυπνος από το σκύλο και όχι αυτός από εμένα; Μήπως τον καταλαβαίνω εγώ περισσότερο όταν γαβγίζει από ότι αυτός εμένα όταν του μιλάω; (σαν το πείραμα με τον ποντικό που όταν πεινά πατά με το πόδι του το κουμπί και να του πηγαίνουμε το φαί: ερωτώ λοιπόν, εμείς εκπαιδεύουμε τον ποντικό όταν πεινά να πατά το κουμπί ή αυτός εμάς όταν πεινά και πατά το κουμπί να του πηγαίνουμε το φαΐ του;). Άρα με τι κριτήρια πανάθεμά μας κρίνουμε τον κόσμο γύρω μας; Πώς κρίνουμε το διαφορετικό, που να μας πάρει και να μας σηκώσει, όταν αδυνατούμε να αντιληφθούμε ότι τα ζάρια με τα οποία μετράμε την δήθεν τυχαιότητα της ζωής μας είναι πειραγμένα και καθορίζονται απόλυτα από αυτόν που τα ρίχνει; Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να δει τον διαφορετικό συν-άνθρωπο με μάτια άλλα εξόν από τα δικά του; Πώς υπερσκελίζεται τούτο το θεώρατο φράγμα;

Από την άλλη όμως και αν δεν την βλέπεις, πόσο δύσκολο είναι να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα του άλλου; Τι έχουν οι άνθρωποι και δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε ειρηνικούς σχηματισμούς; Τι τους χωρίζει, τι τους ενώνει; Γιατί δεν χωρά τόση διαφορετικότητα στην ίδια κοινωνία; Γιατί να αφαιρείς τη ζωή του άλλου με το έτσι θέλω γαμώ την κοινωνία μου;;;



"Debkeh"
Παραδοσιακός χορός Παλαιστίνης






2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ. ΚΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ, (ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΒΑΦΤΙΣΑΜΕ "ΑΓΡΙΟΥΣ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΑΜΕ),ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!! ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ, ΕΜΕΙΣ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΝΑ ΣΚΩΤΟΝΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΠΟΥ ΧΩΡΕΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΥΜΑ ΤΗΑ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ", ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΥΜΑ ΤΗΣ "ΑΠΕΙΛΗΣ"!! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ....!!

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνεις καθόλου αυτά που γράφεις ? Τι σχέση έχει το μυαλό και το πώς το διαχειριζόμαστε με την ευφυΐα μας ? Τι σχέση έχει η ευφυΐα του κάθε είδους ? Το ότι ένας σκύλος μπορεί να είναι πανέξυπνος καθιστά όλο του το είδος το ίδιο ευφυΐες? Και πως κατάφερες να τα δέσεις όλα αυτά για να καταλήξεις στα βάσανα της Παλαιστίνης ? Το ότι κάποιος είναι έξυπνος δεν σημαίνει ότι τα κριτήρια με τα οποία κρίνει τον κόσμο και τους άλλους είναι το ίδιο οξυδερκή και αντικειμενικά. Ίσως γιατί δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Ίσως γιατί υπάρχουν πολλά είδη νοημοσύνης. Συνήθως κάνουμε το λάθος να συγχέουμε την ευφυΐα της λογικής και της νόησης με την συναισθηματική. Και η συμπόνια, η κατανόηση, η αγάπη είναι γνωρίσματα της συναισθηματικής νοημοσύνης ή για να το θέσω πιο απλά, είναι γνωρίσματα της «έξυπνης» καρδιάς, αυτής που ξέρει να αφουγκράζεται την αλήθεια του μικρού πρίγκιπα….πως το ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι. Έχω γνωρίσει ανθρώπους πανέξυπνους, με ελάχιστο πάθος όμως που ξέρουν να εκφράζονται με μεγάλα λόγια και φανφάρες, αλλά δεν έχουν ιδέα πως είναι κλεισμένοι στο καβούκι της μοναξιάς που κρύβει ο μικρός τους εαυτός και ανθρώπους άλλους με I.Q στα όρια της υστέρησης που ξέρουν όμως να αγαπούν και να μην κατακρίνουν. Που ζουν ευτυχισμένοι μέσα σε θάλασσες ειρήνης και αγάπης.

Ο κόσμος αυτός ουδέποτε λειτούργησε με γνώμονα την ευφυΐα ή την λογική. Οι μεγαλύτεροι τρελοί του κόσμου είναι αυτοί που βρίσκονται στην απέξω (συνήθως κατέχουν κάποια μορφή εξουσίας), ενώ αντίθετα πίσω από τα κάγκελα της παραφροσύνης στέκονται αυτοί που έχουν συνείδηση της τρέλας τους. Η διαφορετικότητα είναι ένα ακόμα τείχος που χτίζεται από όσους έχουν συμφέρον να υπάρχει και το οποίο υπερπηδιέται μόνο από όσους έχουν αρκετό θάρρος και περιέργεια για να δουν τι κοντοστέκεται από πίσω του. Το τι γίνεται στη Μέση Ανατολή αλλά και σε κάθε μεριά του κόσμου ουδεμία σχέση έχει με την διαφορετικότητα αλλά με γεωστρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που ελάχιστη σχέση έχουν με τον άνθρωπο παρά μόνο σαν μονάδα μέτρησης κέρδους ή ύλης και που βασίζονται στην άγνοια και την δουλικότητα του απλού ανθρώπου που αδυνατεί (ή αντιστέκεται) στο να δει πέρα από εκείνον. Έτσι χρησιμοποιούν τη διαφορετικότητα. Θαρρείς πως οι Τούρκοι πήγαν εκεί απλώς μόνο για να βοηθήσουν ? Ο Ερντογάν ήξερε πολύ καλά του τι επρόκειτο να συμβεί. Αυτός που επέβαινε στο καράβι δεν ξέρω αν το γνώριζε.

Μην περιμένεις να δώσεις βρεις μελιστάλαχτες ή ορθολογικά δομημένες απαντήσεις στο γιατί ο κόσμος λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί. Απεναντίας θα σε προέτρεπα να στραφείς στα παραμύθια και στους μύθους. Εκεί κρύβονται οι αληθινές ερωτήσεις και οι πραγματικές απαντήσεις. Τι είχε το έρμο το δαχτυλίδι και όποιος το φορούσε σιγά σιγά έχανε τα λογικά του, γιατί οι υπόλοιπες φυλές περιφρονούσαν τα χόμπιτ και γιατί τα χόμπιτ επέδειξαν την μεγαλύτερη αντοχή στη μαγεία του δαχτυλιδιού? (Άρχοντας των δαχτυλιδιών). Μήπως είναι καιρός να αφήσεις τις ρητορικές ερωτήσεις κατά μέρος και να αρχίσεις να ζεις στις απαντήσεις? Και μια τελευταία ερώτηση : Ποια ήταν η τελευταία φορά που κατέκρινες έστω και υποσυνείδητα κάποιον επειδή δεν φερόταν σαν και σένα ή δεν σκεφτόταν όπως εσύ ? Μην βιαστείς να απαντήσεις στον εαυτό σου…………..

υσ: Ασφαλώς και ο άνθρωπος είναι ζώο και μάλιστα το μεγαλύτερο κτήνος που υπάρχει επί γης. Είναι πρώτα η συναισθηματική του νοημοσύνη και έπειτα οι υπόλοιπες που τον διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα πρωτεύοντα.