Η προδοσία συνεχίζεται



Νομίζω δεν υπάρχει πιο μεγάλο πλήγμα στα όνειρα ενός ανθρώπου, από την εσωτερική προδοσία ή αλλιώς, προδοσία εκ των ένδον.

Αυτό, συνέβη και στο Χριστό. Ήταν ο Ιούδας, ένας από τους μαθητές του, που τον πρόδωσε και τα πράγματα εξελίχτηκαν όπως εξελίχτηκαν, ή πιο σωστά, εξελίχτηκαν όπως ο μπαμπάς του Χριστού, δηλαδή ο Θεός, είχε σχεδιάσει... Η προδοσία εκ των έσω λοιπόν, φαίνεται να είναι προμελετημένη και προσχεδιασμένη, χρόνια τώρα από δυνάμεις υπερβατικές, την οποία δεν έχει κατορθώσει ακόμα η ανθρωπότητα να ξεπεράσει. Και τελικά, ο Ιούδας, φαίνεται ότι ήταν απλώς το μέσον, διότι ο σκοπός, ήταν του ίδιου του Θεού προς τον ίδιο το γιο του. Τώρα, γιατί αποφάσισε να προδωθεί ο γιος του με αυτόν τον δραματικό τρόπο, δεν το έχω καταλάβει. Έχω καταλάβει όμως, και το βλέπω δραματικά επαναλαμβανόμενο τριγύρω μου, τι σημαίνει να προδίδεσαι στη δουλειά σου (όταν αυτή αποδεικνύεται κενή περιεχομένου χωρίς να σου δίνει το ελάχιστο ως έμπνευση), τι σημαίνει να προδίδεσαι από τo σύντροφό σου (όταν αυτός αλλάζει τόσο πολύ σε συνήθειες και πρόγραμμα, που ούτε καν να φας μαζί του δεν μπορείς - άρα για ποιον συν-τροφο μιλάμε;), τι σημαίνει να προδίδεσαι από την κοινωνία (όταν η κοινωνία στην πλειοψηφία της δεν έχει ηθική ή κανόνες, αξιοπιστία ή σεβασμό, παρά μόνο πούστηδες και αφερ-έγγυους, μάλιστα είναι απορίας άξιον, αφού οι πούστηδες δεν γεννάνε, πώς πολλαπλασιάζονται τόσο πολύ στη σημερινή κοινωνία...; έχει σχέση με τους affair=αφερ-έγγυους;)

Η θεματική αυτή της προδοσίας εκ των ένδον, υπάρχει στον Όμηρο (βλέπε τι έπραξαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου), στον Χριστιανισμό (βλέπε Ιούδα), στον Κομμουνισμό (εδώ, μη βλέπεις τίποτα, δεν χρειάζεται), στην Ελληνική Ιστορία (βλέπε φυλακισμούς Κολοκοτρώνηδων κλπ), στη Λαϊκή μας Παράδοση (βλέπε το "Ένα παλικάρι 20 χρονών πόλεμο δεν βρήκε, πίσω γύρισε"), στη Ρεμπέτικη Παράδοση (βλέπε το "Ήταν προμελετημένη, καρφωτή και λαδωμένη"), στην πρόσφατη Ποίηση μας (βλέπε το "Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν") και πλέον και στην Καθημερινότητά μας. Άρα, έρχεται από παλιά και θα συνεχίσει από ό,τι φαίνεται για πολύ...

Κάτι τέτοιο ίσως υπονοεί και ο συγγραφέας του βιβλίου, του οποίου τον τίτλο αντέγραψα (χωρίς άδεια χρήσης) ως τίτλο της σημερινής ανάρτησης, όταν λέει: 

"Η Προδοσία συνεχίζεται είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί να καταγράψει την ανάγκη να υπάρξει μια υγιής αυτοκριτική του «Υπαρκτού Χριστιανισμού», ο οποίος έχει τύχει κακομεταχείρισης όχι τόσο από τους εχθρούς του αλλά πολύ περισσότερο από τους υποστηρικτές του."


Κάτι τέτοιο, αποτυπώνει και η τραγουδάρα, με το "όχι που τρέμω το σταυρό... αλλά που μου 'πεσε βαριά μες στον Παράδεισο η τόση προδοσία..."




Είπαμε, η κατάσταση της Προδοσίας και ακολούθως της Σταύρωσης, φαίνεται να είναι προσχεδιασμένη... Το ίδιο να συμβαίνει και με την Ανάσταση..; Ποιος να το  ξέρει;


Καλή Βδομάδα Των Παθών και των Λαθών.