Να έχουν ή να μην έχουν;



Μικρός, -αφελής ών- πίστευα ότι "κάτι είναι νόμος, επειδή είναι δίκαιο".


Μεγαλώνοντας, διαπιστώνω ότι "κάτι είναι δίκαιο επειδή είναι νόμος".


Βέβαια, διαπιστώνω ότι δεν διαπιστώνω και κάτι καινούργιο, καθώς πολλοί πριν από εμάς, είχαν πιάσει πρώτοι το μήνυμα:


"Σύνταγμα"
(απόσπασμα από το Μεγάλο μας Τσίρκο)




«Και καθεμιά εξουσία φτιάχνει τους νόμους κατά το δικό της συμφέρον, η δημοκρατία τους φτιάχνει δημοκρατικούς, η τυραννίδα τυραννικούς, το ίδιο και οι άλλες εξουσίες. Και θεσπίζοντας τους νόμους διακηρύχνουν ότι δίκαιο για όσους διατελούν υπό την εξουσία τους είναι το δικό τους, των εξουσιαστών, το συμφέρον, κι όποιον ξεστρατίζει από αυτό τον τιμωρούν, επειδή κατ’ αυτούς παραβαίνει το νόμο και διαπράττει αδικία. Αυτό λοιπόν εννοώ, καλέ μου άνθρωπε, όταν λέω ότι σε όλα τα πολιτεύματα δίκιο είναι το ίδιο πράγμα: ό,τι συμφέρει την κατεστημένη εξουσία. Αυτή έχει την ισχύ, κι έτσι για όποιον σκέπτεται σωστά δίκιο είναι παντού ένα και το αυτό: το συμφέρον του ισχυρότερου». (σελ. 59)

(απόσπασμα χωρίς άδεια αναδημοσίευσης από το «Πολιτεία» Πλάτωνος, εκδ. ΠΟΛΙΣ, 2002)



Σήμερα, φίλοι και αδέλφια, έχουμε την σπάνια συγκυριακή ευκαιρία να διαλέξουμε ποιό από τα δυο αυτά (νόμος ή δίκαιο) θέλουμε να κάνουμε το ισχυρότερο θεμέλιο της νέας μας κοινωνίας. Δυστυχώς, η ευκαιρία δίνεται με έναν κακό και βίαιο τρόπο, αλλά ας κρατήσουμε το θετικό: ότι η ευκαιρία δίνεται!

Δεν βρίσκεις κάθε μέρα συνθήκες νέας κοινωνικής αρχής. Η τελευταία που μπορώ να καταγράψω είναι επί χούντας. Τότε έγινε το αδιανόητο: η ανατροπή της ολιγαρχίας. Πώς έγινε κάτι τέτοιο; Με την ομαδική αντίσταση.


"Το μεγάλο μας τσίρκο"





Δυστυχώς όμως, δεν χρησιμοποιήθηκε αυτή η συγκυρία όπως θα έπρεπε και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ενέργεια και ζωές.

Λόγω λοιπόν, υποθεραπευθείσης συνταγματικής ασθένειας, η κοινωνία μας επανέρχεται σήμερα ασθμαίνοντας, σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση, με κάκιστη πρόγνωση και με μηδενικές εφεδρείες.

Είναι λοιπόν, ώρα να δούμε εμείς τι ιατρικές υπηρεσίες μπορούμε να προσφέρουμε!

Κύριοι και κυρίες, ώρα για κοινωνικοπολιτική αναζωογόνηση.


Υ.Γ.: Θεωρώ το "Μεγάλο μας Τσίρκο", ένα από τα σπουδαιότερα και πιο ολοκληρωμένα έργα του ελληνικού πνεύματος.