Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (;)


Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λένε. Είναι όμως; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) παραθέτει ενδεικτικά κάποια στοιχεία της παγκόσμιας κατάστασης υγείας...
  • 884 million people still do not use an improved source of drinking-water;
  • rural habitants are 5 times less likely to use improved drinking water than those in urban centres.

Δεν χρειάζεται να προχωρήσω σε άλλα στοιχεία. Όταν το βασικότερο όλων, το νερό, το καθαρό νερό, δεν είναι δικαίωμα όλων, τότε η κουβέντα σταματάει εδώ. Τι να μου πει εμένα που κάποιοι υπουργοί δεν μπορούν να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία -και καλά να πάθουν δηλαδή, έτσι να δουν τι εστι βερίκοκο- σε περιφερικά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας επειδή δεν δουλεύει ο αξονικός τομογράφος, τι να μου πει που στο ΓΝΝ Μυτιλήνης Βοστάνειο δεν γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος... όταν τα προβλήματα στην υγεία είναι βασικότερα κύριοι. Και όταν λέω στην υγεία εννοώ στην παγκόσμια υγεία. Μην βλέπουμε μόνο το σπιτάκι μας και γύρω ας γκρεμίζεται ο γείτονας.

Η υγεία είναι ΜΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, και ΔΩΡΕΑΝ (δεν είναι προκύρηξη του ΠΑΜΕ, είναι η άποψή μου!). Άρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πρέπει να είναι και η λύση της. Διότι σήμερα πιο σωστά είναι Παγκόσμια Ημέρα Ασθένειας της Υγείας. Και η λύση απαιτείται να είναι άμεση.

Με το λογότυπο "1000 cities, 1000 lives" ο Π.Ο.Υ. προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους στις πόλεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνείδηση για θέματα ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας. Η μεγαλύτερη συνείδηση όμως θα επέλθει μέσα από την συνειδητοποίηση ότι αυτή η πόλη που ζούμε, αυτό το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε ΔΕΝ μας ανήκει. Αν θέλουμε καλύτερη υγεία, ας ξεκινήσουμε από το πιο δύσκολο: την επίτευξη της πνευματικής μας υγείας. Ας αντικρύσουμε το τέρας κατάματα και ας παλέψουμε εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη: στο να γίνουμε καλύτερα όντα. Τίνα τρόπο; Σπάστε τα καταναλωτικά σας δεσμά, απογυμνωθείτε και αφήστε το αεράκι να σας χτυπήσει κατακούτελα μπας και κατορθώσουμε να ονειρευτούμε λίγο ακόμα... Απέναντι στους εφιάλτες που μας περικυκλώνουν, μόνο μας όπλο το όνειρο!


Υγιαίνετε!



"Λίγο όνειρο ακόμα"
Στίχοι, Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας
Ερμηνεία: Φίλιππος Πλιάτσικας, Αλκή








Για παιδιά που περνάνε βαθειά γεράματα
και τα κοιτάνε οι άλλοι κατάματα
φοβούνται πια τους ανθρώπους και κρύβονται
θυμούνται κάποια αγάπη και ανοίγονται...





4 σχόλια:

Unknown είπε...

Στράτη, φαντάσου ότι κατά πολλούς ο WHO δεν λέει και όλη την αλήθεια! Μερικοί από αυτούς, εκδίδουν μία εναλλακτική προσέγγιση για το θέμα της παγκόσμιας υγείας και το βλέπουν και από την πολιτική του σκοπιά, κάτι που συνήθως αγνοεί ο WHO. Παρόλο που είναι τεράστιου μεγέθους, αξίζει τον κόπο. Μπορείς να το βρεις εδώ: http://www.phmovement.org/cms/files/GHW2-Full-Book.pdf. Χαιρετώ σε!

astromonos είπε...

Αγαπητέ Third Stone From The Sun,

Θα συμφωνήσω ότι ο WHO δεν λέει όλη την αλήθεια, όπως δεν τη λέει ο ΟΗΕ ή πολλές άλλες μεγάλες οργανώσεις που λίγο ή πολύ είναι πιόνια στα χέρια της εξουσίας. Αλλά τουλάχιστον σου δίνουν ένα minimum της αθλιότητας της κατάστασης... Αν λοιπόν ο WHO ανακοινώνει επίσημα ότι περίπου 1 στους 6 δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, τότε μπορούμε με τη φαντασία μας να προσεγγίσουμε ανεπίσημα ένα πιο πραγματικό νούμερο...

Όποτε κατορθώσω θα διαβάσω τον ογκόλιθο εναλλακτικής παγκόσμιας υγείας.

Υ.Γ.: Γιατί όλα τα εγχειρίδια περί υγείας και ιατρικής να είναι τόσο ογκώδη...; (τροφή για σκέψη και -καθαρό- νερό για δροσιά...).

Τα σέβη μου.

Ανώνυμος είπε...

Στο άσχετο του θέματος και στο σχετικό της ημέρας θα μπορούσες να συμπεριλάβεις την επέτειο θανάτου δυο μορφών του ελληνικού πενταγράμμου που έκαναν το όνειρο πολλών πραγματικότητα μέσα απο τη μουσική τους. Ήταν ελεύθεροι..
Ο λόγος λοιπόν για τους:
Δημήτρη (Άκη) Πάνου και
Γρηγόρη Μπιθικώτση
Ευχαριστώ και καλή συνέχεια

"Φοίνιξ"

astromonos είπε...

Ευχαριστώ για την υπενθύμιση αγαπητή Φοίνιξ. Πράγματι ήταν δυο από τους μεγαλύτερους του ελληνικού πενταγράμμου!

Καλή συνέχεια και σε σένα.