Τι είχες Γιαννη μου, τι ε-i-χα Pad-α!


Παραθέτω λίγα λόγια για το iPad της Apple που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στην Αμερική, όπως αυτά ανευρίσκονται στον ελληνικό τύπο:

"...παιχνίδια τα οποία χρησιμοποιούν το επιταχυνσιόμετρο ή το GPS της συσκευής, λεξικά, υπηρεσίες web TV όπως αυτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, ακόμη και ψηφιακοί οδηγοί μαγειρικής. Και βέβαια, applications από τους σημαντικότερους διεθνείς ειδησεογραφικούς τίτλους –μεταξύ άλλων, από τους New York Times, τη Wall Street Journal, τη γαλλική Le Monde ή το Time– οι οποίες μετατρέπουν την ανάγνωση ενός εντύπου σε διαδραστική εμπειρία, όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να τα «ξεφυλλίσει» σχεδόν τόσο φυσικά όσο και στο τυπωμένο χαρτί, αλλά και να αλλάξει τον σχεδιασμό και τη γραμματοσειρά ή να δει τα άλμπουμ φωτογραφιών και τα βίντεο τα οποία συνοδεύουν τα άρθρα.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως αυτή η μορφή ηλεκτρονικών εντύπων, τα οποία είναι πολύ πιο ελκυστικά και εύχρηστα από τα ειδησεογραφικά websites, θα αποτελέσει το σωσίβιο για τη σωτηρία του χειμαζόμενου οικονομικά Τύπου. Οσον αφορά, πάντως, την Apple, τέτοιες applications συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία του προϊόντος της: υπολογίζεται ότι από το Μεγάλο Σάββατο οι αγοραστές του iPad έχουν «κατεβάσει» περισσότερες από ένα εκατομμύριο εφαρμογές και τουλάχιστον 250.000 ηλεκτρονικά βιβλία. Βιβλία στα οποία σύντομα θα προστεθούν και τα πρώτα πανεπιστημιακά συγγράμματα, καθώς το πανεπιστήμιο Seton Hill στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως από το ερχόμενο σχολικό έτος θα διαθέτει ένα iPad σε κάθε φοιτητή του."


Δύο σκέψεις μόνο:

1. Οι εν Ελλάδι φοιτητές παλεύουν ακόμα με έντυπα συγγράμματα προ 5ετίας ή και 10ετίας...

2. Γιατί έχω την εντύπωση ότι παρά τις αυξανόμενες τεχνολογικά δυνατότητες για επικοινωνία, αυτή η έρμη επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται; Κάτσε να δεις πώς το έλεγε ο Αντώνης Σαμαράκης... "όσο τα σπίτια των ανθρώπων έρχονται πιο κοντά, τόσο απομακρύνονται οι ψυχές τους". Ε;



2 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπάρχουν και χειρότερα αγαπητέ μου ! Στο μεταπτυχιακό δεν έχουμε πρόσβαση σε πλήρη άρθρα όπως θεωρητικά προβλεπόταν, παρά μόνο στις περιλήψεις στις οποίες και μας παρέπεμψε ο καθηγητής όταν του θέσαμε το θέμα. Μύλος...

astromonos είπε...

Μα δεν καταλαβαίνεις φίλε μου; Με τις περιλήψεις, φτάνετε κατευθείαν στο συμπέρασμα -προσπερνώντας τη διαδκασία μέσω της οποίας προκύπτει το συμπέρασμα- και έτσι μπορείτε να προσεγγίσετε περισσότερη γνώση αφού στο χρόνο που διαβάζεις ένα άρθρο τώρα διαβάζεις πέντε περιλήψεις... Για το καλό σας το κάνει ο καθηγητής βρε! Κανείς όμως δεν λέει ότι η διαδικασία είναι αυτή που σου μαθαίνει και όχι το ξερό και κουραδοποιημένο συμπέρασμα που δεν ξέρεις από πού προήλθε!

Για να στο πω και αλλιώς: το "μύλος" δεν με εκφράζει, προτιμώ το "κώλος"...