Εξαρτάται


Συζητώντας χτες στην εφημερία με μια νοσηλεύτρια περί θεμάτων οικοκυρικής, μου θέτει το εξής ερώτημα:

- Πρώτα σκουπίζεις το σπίτι και μετά ξεσκονίζεις τη σκόνη που θα σηκωθεί ή πρώτα ξεσκονίζεις για να πέσει η σκόνη στο πάτωμα και μετά σκουπίζεις;!!

Και μένω βλάκας! Βραχυκύκλωσα, πώς το λένε ρε παιδιά; Δεν πίστευα ότι μπορεί να απασχολούν τέτοια ζητήματα μια νοικοκυρά... Εδώ οι γνώσεις μου αδυνατούν να με βοηθήσουν και απαντώ:

- Δεν ξέρω! Ποιά είναι η απάντηση;
- Εξαρτάται με τι σκουπίζεις! Αν σκουπίζεις με την κλασσική σκούπα, τότε πρώτα σκουπίζεις και μετά ξεσκονίζεις την σκόνη που θα έχει ανασηκωθεί, ενώ αν σκουπίζεις με ηλεκτρική σκούπα που ρουφάει τη σκόνη, τότε πρώτα ξεσκονίζεις για να πέσει ό,τι είναι να πέσει στο πάτωμα και μετά σκουπίζεις...

Τι κατάλαβα από όλα αυτά; Η έννοια της επιστήμης (από το επίσταμαι = γνωρίζω καλά, εμπεριστατωμένα) δεν έχει όρια, ταμπέλες, τίτλους, πτυχία ή βραβεία. Η επιστήμη είναι παντού και έχει να κάνει με ένα μόνο πράγμα: το ενδιαφέρον του ανθρώπου να απαντήσει σε ερωτήσεις, όσο μικρές ή μεγάλες, ασήμαντες ή σημαντικές, προσωπικές ή κοινωνικές και αν είναι. Διότι το ενδιαφέρον δεικνύει τη ροή ενέργειας: από τον άνθρωπο προς το παράγωγό του, στο έργο του και όχι από τον άνθρωπο προς την τουαλέτα όπως συνηθίζουν μερικές κουραδομηχανές...


Υ.Γ.: Η κουβέντα με την εν λόγω νοσηλεύτρια ξεκίνησε από το γεγονός ότι μαγείρεψα γεμιστά προχτές... Ναι, το έκανα και αυτό στη ζωή μου! Γέμισα άλλο ένα κενό στην μικρή μου ζωή.



"Εξαρτάται"
Στίχοι: Νεοφυτίδης Ανδρέας
Μουσική: Τόκας Μάριος
Ερμηνεία: Αλεξίου Χάρις