Εξαιρείται η Κέρκυρα!



"Εν κάποιον άρθρο του Συντάγματος λέγει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου και ότι όλοι συνεισφέρουν εξ ίσου αναλόγως της καταστάσεώς των. Εξαιρείται (όμως, παραδείγματος χάριν) η Κέρκυρα. Εις την Κέρκυραν φορολογήται μόνον έν είδος., [...] το έλαιον, με 18 τοις εκατόν, όλα δε τ' άλλα είναι αφορολόγητα. Φόρος οικοδομών δεν υπάρχει. Φόρος επιτηδευμάτων δεν υπάρχει. Ο τραπεζίτης, όστις έχει έν-δύο εκατομμύρια, δεν πληρόνει τίποτε. Άλλος τις έχων 15 σπήτια, δεν πληρόνει τίποτε. Ο δικηγόρος, ο ιατρός, ο έμπορος, δεν πληρόνουν τίποτε [...]. Είναι άδικον μία μόνον τάξις του λαού να φορολογήται, αι δέ λοιπαί να είναι αφορολόγηται."


(απόσπασμα από αγόρευση στην Ελληνική Βουλή του 1874, ενός θυμόσοφου επτανήσιου βουλευτή ονόματι Ζωχιός, που κάτι είχε να πει για την συνταγματική ισονομία. Εφημερίς των Συζητήσεων της Βουλής Ε.Β.20/13.3.1874)


Όταν εγώ φωνάζω ότι ετούτοι οι παλιοαρουραίοι σ' αυτό το νησί είναι ευνοημένοι και αρχιτεμπέληδες από εκατοντάδων ετών, δεν με ακούτε... Να 'ναι καλά τα πρακτικά της Βουλής που με επιβεβαιώνουν!



2 σχόλια:

Roadartist είπε...

Δε κατάλαβα! Τι εννοείς με αυτό;... Από τι δηλαδή εξαιρούνται;

astromonos είπε...

Εξαιρούντο από την φορολόγηση. Δεν πλήρωναν φόρους στο κράτος κοινώς...

Δεν δούλευαν (και δεν δουλεύουν) και δεν πλήρωναν. Μόνο απολάμβαναν (και εξακολουθούν να απολαμβάνουν).