Πανεπιστήμιο Αιγαίου for ever !!


Πρόσφατα σε μια συνέντευξη για υποψηφιότητα σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, όταν ανέφερα ότι έχω τελειώσει το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αμέσως, η καθηγήτρια της επιτροπής επιλογής υποψηφίων με ρώτησε γοητευμένη με ενθουσιασμό: "του Παντείου;", "όχι, του Πανεπιστημίου Αιγαίου", της απάντησα, "Α, οκ",  μου ανταπάντησε με έκδηλη σνομπ φωνή, απο-γοητευμένη, σαν να μου έλεγε σιγά τα ωά Τουρκίας...

Ήθελα, σήμερα που την ξαναείδα, στο εναρκτήριο μάθημα του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος, να της παραθέσω την κάτωθι ανακοίνωση, αλλά την κρατάω για τον εαυτό μου και τους πιστούς μου αναγνώστες, υπενθυμίζοντας σας, ότι "η αλήθεια κρύβεται πέρα από το προφανές", όπως είχε πει και ο αγαπητός Σέρλοκ...


"Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, που αξιολογούνται από ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων, το Times Higher Education World University Rankings (THE). 

Από τα οκτώ ελληνικά, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση, ενώ φέτος στην παγκόσμια λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη θέση 1001+. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διατηρεί την θέση κατάταξης 351-400, που είχε και το 2018, και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο διατηρεί τη θέση 501-600 και ανέρχεται από την 5η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στην δεύτερη. 

Στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων ανεβαίνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και παγκοσμίως κατέχει την θέση κατάταξης 601-800, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη θέση 601-800, υποχωρώντας ωστόσο, από την δεύτερη θέση που βρισκόταν πέρσι, στην 4η για το 2019.  
Στην 5η θέση από την 3η πέρσι, έπεσε και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη διατηρεί τη θέση 601-800. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην 6η θέση (από την τέταρτη), ενώ υποχώρησε και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800. Το Πανεπιστήμιο Πάτρας έπεσε από τη θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης στην 801-1000. 

Η πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της τη διάκριση του ιδρύματος, λέγοντας ότι η ανοδική πορεία του επιβραβεύει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητας να εδραιώσει και να συνεχίσει να αναδεικνύει το ίδρυμα ως διεθνές κέντρο Αριστείας στην έρευνα και την εκπαίδευση και ότι η αναγνώριση αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο για τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών."


Να μην κάνω λόγο για το Πάντειο, λοιπόν...

Να επιβεβαιώσω όμως, και εγώ, από την μικρή μου διέλευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ότι πραγματικά αξίζει πολλά συγχαρητήρια σε όλους που δουλεύουν εκεί και τους ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές και τις γόνιμες σκέψεις και προβληματισμούς που με βοήθησαν να κυοφορήσω...!