Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου



Θυμάμαι μικρός στο σχολείο, είχα ακούσει πως "όταν ανοίγει ένα βιβλίο, κλείνει μια φυλακή", υπονοώντας όποιος το είπε αυτό, ότι ένας άνθρωπος έχει την ευκαιρία να αποφύγει το έγκλημα και όλους αυτούς που τον σπρώχνουν προς αυτό! 

Μεγαλώνοντας, συνειδητοποιώ ότι τουλάχιστον "όταν ανοίγει ένα βιβλίο, κλείνει μια φυλακή του μυαλού μας", υπονοώντας ότι μας δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου μεθαύριο Κυριακή, υπάρχει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων αύριο Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, που πραγματικά αξίζει την προσοχή μας, ασχέτως καιρικών συνθηκών!

Με αφορμή λοιπόν, την παγκόσμια ημέρα βιβλίου, πιστεύω ακράδαντα ότι το βιβλίο δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει όσο υπάρχει Άνθρωπος, παρά τις τεράστιες προσπάθειες να "λυθεί" και να σπάσει αυτή η έντονα βιωματική σχέση που αναπτύσσεται όταν κρατάμε, μυρίζουμε, ξεφυλλίζουμε, τσακίζουμε τη γωνία από κάποια σελίδα ή σημειώνουμε ένα βιβλίο... Αν κάποτε αυτό συμβεί και όλοι έχουμε τα laptop, ipads, iphone κλπ για να διαβάζουμε, νομίζω θα έχει αναπτυχθεί ένα άλλο είδος, πέρα από τον Άνθρωπο, ένα είδος που θα έχει περιορίσει εν πολλοίς τις επαφές του με τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και θα ζει σε έναν απόλυτα υπερβατικό (αναρωτιέμαι, μήπως ταυτοχρόνως και παραβατικό;) κόσμο, ρυθμιζόμενο μόνο από το μυαλό του και αυτό που -εκείνη την εποχή- θα θεωρείται ως λογική. Ίσως, λοιπόν, να έχουν ατροφήσει και πλαδαρώσει τα σωματικά χαρακτηριστικά του μεταμοντέρνου Ανθρώπου και να έχει υπερπλαστεί ο εγκέφαλός του και η κεφάλα του, τρανό δείγμα ασυμμετρίας, για να υπενθυμίσω απλώς την ισορροπία σε πνεύμα και σώμα, του υγιή νου εν σώματι υγιή, και των πολλών -διαχρονικώς- απόψεων περί σωματικής και συμπαντικής συμμετρίας και της ομορφιάς που αυτή αποπνέει...

Καλές αποφυλακίσεις λοιπόν, στο πνεύμα όλων!