Ακαδημία Πολιτών Πλάτωνος;


Ξεκίνησε ως κίνηση από τη Μυτιλήνη και εξαπλώνεται σχεδόν παντού με ταχείς ρυθμούς. Είναι από εκείνες τις φορές που χαίρεσαι να ακούς τέτοια νέα, που χαίρεσαι να ακούς για μια τέτοια... επιδημία!

Ο λόγος περί του θεσμού της Ακαδημίας των Πολιτών. Πρόκειται για την προσπάθεια κάποιων ονειροπόλων, να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση στους πολλούς, με ελάχιστο αντίτιμο. Έτσι, όπως θα έπρεπε να είναι η μετάδοση της γνώσης, εξάλλου. Ένας λόγος παραπάνω βέβαια σήμερα, που μάλλον γυρίζουμε σε συνθήκες κρυφού σχολειού, μια τέτοια προσπάθεια αξίζει της προσοχής μας και του θαυμασμού μας... Η μετάδοση της πληροφορίας σε αυτού του είδους τις ακαδημίες, είναι κάθετη, από τον ειδικό στον λιγότερο ειδικό, σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και όχι σε ένα κλίμα αποστασιοποίησης του μεγαλοκαθηγητή από τη μοδιστρούλα, (όπως είχε πει και ένας μεγαλοκαθηγητής της Ιατρικής Αθηνών, που ακούει στο μικρό χαριτωμένο όνομα Μπάμπης...).

Αν κάτι λείπει από τη σημερινή κοινωνία μας, και μας λυπεί ιδιαιτέρως για αυτήν την απουσία της, είναι αυτή η αλληεγγύη. Η λέξη δηλοί, ακριβώς ότι ο "άλλος" είναι "εγγύς", άρα ότι οι άνθρωποι είναι κοντά και όχι μακρυά και απομακρυσμένοι μεταξύ τους. Αν κάτι λείπει, λοιπόν, είναι αυτή η προσπάθεια συνάντησης και συνύπαρξης, η προσπάθεια να χωρέσουμε στο ίδιο πλαίσιο. Βασικό βήμα, όμως για να χωρέσουμε, είναι να γνωρίσουμε το πλαίσιο. Αυτό ακριβώς, προσπαθούν κάποιοι να κάνουν μέσα από τις Ακαδημίες Πολιτών και μπράβο τους!

Προσωπική εμπειρία έχω από την Ακαδημία Πολιτών στη Μυτιλήνη, τότε που διέμενα ως ενοικιαστής του Αιγαίου... Οι εντυπώσεις ήτο θετικότατες. Ελπίζω και στις υπόλοιπες Ακαδημίες, να λαμβάνει χώρα το ίδιο ζεστό κλίμα της στόφας που χαρακτηρίζει φωτισμένους καθηγητές...


Και ένα φιλοσοφικό ερώτημα: αλήθεια, άραγε πώς να ήταν εκείνη η Ακαδημία του Πλάτωνα κάμποσα χρόνια πίσω; Έχει καμιά σχέση με τις Ακαδημίες των Πολιτών του σήμερα;;