Μια δια βίου διαδικασία μάθησης. Η πιο δύσκολη βασικά...

 

"Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι, όταν οι γονείς σας έγιναν γονείς, στην πραγματικότητα δεν γνώριζαν τίποτα για το πώς να είναι γονείς; Μερικοί γονείς δε γνώριζαν αρκετά καλά τον εαυτό τους ή πώς να αγαπούν τον εαυτό τους, πολλώ μάλλον πώς να αγαπούν ένα παιδί. Παρόλο που οι περισσότεροι γονείς κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους, αυτό δε σημαίνει ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ή πώς να το κάνουν.


Μπορείτε λοιπόν, να τους συγχωρέσετε και να είστε υπομονετικοί μαζί τους; Το να είσαι γονιός είναι μια συνεχής, μια δια βίου διαδικασία μάθησης. Είναι αδύνατον να είναι κάποιος τέλειος γονιός. Καθώς είναι τόσα πολλά εκείνα που πρέπει να μάθει ένας γονιός, είναι πάρα πολλά αυτά που δε γνωρίζουν, ή συνεχίζουν να μαθαίνουν, οι γονείς σας. Παρόλο που η αποστολή των γονιών είναι να διδάσκουν τα παιδιά τους, είναι εξίσου αληθινό και το αντίθετο - τα παιδιά διδάσκουν τους γονείς τους. Ο καθένας από τους γονείς σας έχει μέσα του ένα πληγωμένο παιδί, όμως δεν το συνειδητοποιεί. Τα λάθη που κάνουν οι γονείς σας είναι για αυτούς ευκαιρίες ώστε να ωριμάζουν και να αμφισβητούν το σύστημα των πεποιθήσεών τους. Ωστόσο, για να μπορέσουν να το κάνουν, θα πρέπει να τους δώσετε τη δυνατότητα να αλλάξουν."


(σελ. 167-168, από το βιβλίο "Γίνε ο γονιός του Εαυτού σου", του Yong Kang Chan, εκδ. οίκος Α.Α. Λιβάνη, 2018, χωρίς άδεια αναδημοσίευσης)
Eddie Vedder - "Matter or time"