Κόκκινες μυτούλες!


18:45' απόψε και χτυπά το κουδούνι. Ανοίγω. Δύο κοριτσάκια, το ένα γύρω στα 7 και το άλλο γύρω στα 5, με κόκκινα μαγουλάκια και μυτούλες από το κρύο, με ρωτούν με αμείωτο πάθος:

- Να τα πούμε;!

- Καλά, με τέτοιο κρύο, ακόμα τα λέτε από το πρωί; ανταπάντησα.

Αμέσως όμως θυμήθηκα τα δικά μας κατορθώματα, τότε που η ημέρα των καλάντων, ήταν ημέρα επικίνδυνων αποστολών! Ξύπνημα από νωρίς το πρωί, επί τάπητος το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης και εξόρμησης, χωρισμός του χωριού σε γεωγραφικά διαμερίσματα με τέτοια στρατηγική που θα ζήλευαν και οι πιο μεγάλοι πολέμαρχοι της Ιστορίας, για να μπορούμε να τα ελέγξουμε καλύτερα και να τους επιτεθούμε πιο οργανωμένα, προτάσεις για το πώς θα μοιράσουμε τα λάφυρα, ακόμα ακόμα πού θα επενδύσουμε τα λάφυρα του πολέμου (από τότε μάλλον δεν πολυπιστεύαμε στον ερχομό του Άι-Βασίλη και στηριζόμασταν στο plan B, δηλαδή στα καλάντια κέρδη...).

Τι το μαγευτικό είχε τότε αυτή η συμπεριφορά μας; Τι κινητοποιεί σήμερα δυο κοριτσάκια, εν μέσω γερού κρύου, να περπατήσουν τουλάχιστον τη μισή Μυτιλήνη;

Θεωρώ ότι η απάντηση είναι η ίδια: ο ενθουσιασμός της πρώτης πληρωμής. Το αντάλλαγμα δηλαδή για μια υπηρεσία που παρέχεται. Ενώ σήμερα, στον κόσμο των χρηματοοικονομικών κολοσσών, η αξία αυτού το κατορθώματος εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ίδιο το αντάλλαγμα, στον κόσμο των παιδιών όπου επικρατούν άλλοι νόμοι, εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ίδια την υπηρεσία, ως απόδειξη παραγωγικότητας και αυτονομίας. Τα παιδιά με τα κάλαντα, μπαίνουν στον κόσμο των μεγάλων, "δουλεύουν" σκληρά, παράγουν έργο και αμοίβονται για αυτό. Τα παιδιά νοιώθουν ότι παράγουν και δημιουργούν και έτσι αυτονομούνται -έστω και για μια μέρα- από τον ποδόγυρο της μάνας τους. Τα παιδιά νοιώθουν ότι έχουν αξία και μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την κοινωνία.

Τα παιδιά θέλουν και μπορούν να νοιώσουν δημιουργικά. Αρκεί ετούτη η κοινωνία να τους το επιτρέψει. Ας είναι μια ευχή -σε συνέχεια του προηγούμενου Post- για το νέο έτος. Διότι τα κάθε λογής παιδιά είναι το νέο έτος.







Δημιουργική χρονιά σε όλους!