Νέοι Ορίζοντες;


Ανοίγω, μετά από πολλά χρόνια (!) εφημερίδα και διαβάζω:

Σαν Σήμερα:

το 1054 ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος επισημοποιεί το Σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.

το 1661 τυπώνεται το πρώτο χαρτονόμισμα στην Ευρώπη από την Τράπεζα της Στοκχόλμης.

το 1877 γεννιέται ο Άιβι Λι, αμερικανός δημοσιογράφος, ο 'πατέρας' των δημοσίων σχέσεων και εφευρέτης των δελτίων τύπου.


Πόσο επίκαιρες είναι οι μαυρισμένες λέξεις των παραπάνω προτάσεων; Διχασμός, χρήμα στην Ευρώπη των Τραπεζών, δημοσιοσχεσίτες και δελτία τύπου και πιθανός και πάσης φύσεως δελτία...

Τελικά, η Ιστορία επαναλαμβάνεται;


Συνεχίζοντας, το Σαν Σήμερα, όμως, διαβάζω και το εξής:

το 1969 εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Apollo 11, με τους Νιλ Άρμστρογνκ, Μπαζ Ώλντριν, Μάικ Κόλινς, με προορισμό τη Σελήνη.

και ακολούθως, διαβάζω με ιδιαίτερη χαρά και το εξής:

Το διαστημόπλοιο New Horizons, προσέγγισε τον πλανήτη Πλούτωνα! Το διαστημόπλοιο που ξεκίνησε την αποστολή του στις αρχές του 2006, ταξιδεύοντας με μια ταχύτητα μεγαλύτερη των 49.300 χλμ την ώρα, πέρασε σε απόσταση περίπου 12.400 χλμ από τον πλανήτη Πλούτωνα γύρω στις 02:48 σήμερα ώρα Ελλάδος. Το New Horizons είναι το πιο γρήγορο σκάφος που έχει στείλει ο άνθρωπος στο διάστημα. 

Τελικά, η Ιστορία πάει μπροστά; Προχωρά σε Νέους Ορίζοντες; Βελτιώνεται ο Άνθρωπος με όλα αυτά που ανακαλύπτει και εφευρίσκει;

Το ερώτημα δύσκολο και μάλλον αναπάντητο...