COVID-19 Τι λες ρε νούμερο;


Τι λένε τα νούμερα μέχρι τώρα;

Μέχρι αυτή τη στιγμή, 4 Απριλίου 2010, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γράφει ότι 1.056.159 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από κορονοϊό στον πλανήτη εκ των οποίων 57.206 έχουν πεθάνει από αίτια που σχετίζονται με αυτόν. Αν υπολογίσουμε τη ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ του νέου αυτού ιού, είναι το πηλίκο τους, δηλαδή κάπου 5,41% ή αν το θέλετε πιο λιανά, από τους 100 που θα προσβληθούν 5,41 θα πεθάνουν. Αλλά για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς πρέπει να θεωρήσουμε το νούμερο αυτό ακόμα πιο μικρό, καθώς σίγουρα είναι αδιάγνωστες ακόμα πολλές περιπτώσεις κρουσμάτων, που κάνουν έτσι να αυξηθεί ο παρανομαστής άρα να μικρύνει το κλάσμα και έτσι να είναι ακόμα πιο μικρή η θνητότητα. Αλλά αυτό θα το ξέρουμε στο τέλος αυτής της πανδημίας.

Αν δούμε εδώ από αναφορά πάλι του ΠΟΥ, τι έκανε το αδελφάκι του κορονοϊού το 2003, ο SARS-CoV-1, θα διαπιστώσουμε ότι το αντίστοιχο νούμερο ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ήταν συνολικά 11%, μολύνοντας συνολικά 8422 ανθρώπους στον κόσμο, έχοντας τους ίδιους περίπου χρόνους επώασης και εμφάνισης μέχρι και 14 ημέρες μετά. Επίσης, όπως εξηγήσαμε και στην προ-προηγούμενη ανάρτηση, από πρόσφατη μελέτη στο NEJM, η συμπεριφορά του νέου κορονοϊού είναι σχεδόν πανομοιότυπη ως προς το πόσο ζει στις επιφάνειες, δηλαδή εκτός σώματος, με εξαίρεση ότι ο νέος ιός ζει περισσότερο στις χάρτινες επιφάνειες.

Αντιστοίχως, ο MERS-CoV πάλι από δεδομένα του ΠΟΥ εδώ, μόλυνε συνολικά 2494 άτομα στον κόσμο και σκότωσε (δηλαδή είχει ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ) το 34.4% αυτών.

Τέλος, για τον ιό της γρίπης, ξέρουμε ότι κατά μέσο όρο τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια, σκοτώνει κατά μέσο όρο περίπου, γύρω στους 389.000 συνανθρώπους μας κατ' έτος... Κάτι το οποίο το γνωρίζουμε, το ανεχόμαστε, και μάλιστα φτιάχνουμε και αντιεμβολιαστικά κινήματα εναντίον του...

Για να συνοψίσουμε όμως, κύριοι και κυρίες μου: ο νέος ιός είναι κατά πολύ λιγότερο θανατηφόρος από τους προηγούμενους κορονοϊούς μέχρι τώρα και έχει τουλάχιστον τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά επώασης και λοιμογονικότητας με αυτούς. Μένει μόνο ένα στοιχείο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα: είναι ο βαθμός μεταδοτικότητάς του. Αν δει κανείς, πάλι από τη σελίδα του ΠΟΥ, την κατανομή που έχει ο νέος ιός στον παγκόσμιο χάρτη, θα διαπιστώσει κρούσματα ακόμα και στα πιο απάτητα μέρη, πχ έχει 10 κρούσματα στη Γροιλανδία και κρούσματα ακόμα και σε κάποια άσχετα νησιά του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, που απορείς αν ζουν ψυχές σε αυτά...

Και αναρωτιέμαι: ένας ιός που είναι σχεδόν ίδιος με τον αδελφό του SARS-CoV-1, έβγαλε ξαφνικά φτερά και πετάει αεροπορικώς για να ταξιδέψει παντού ή έβαλε βατραχοπέδιλα και κολυμπάει στους ωκεανούς και τις θάλασσες ή μήπως φύτρωσαν βεντούζες και κολλάει παντού; Η μια απάντηση είναι ότι ΝΑΙ, αυτό συμβαίνει και μάλιστα αυτό είναι το εξελικτικό πλεονέκτημα του ιού συγκριτικά με προκατόχους του, για αυτό έχει εξαπλωθεί μέσα σε 3 μήνες σε όλον σχεδόν τον πλανήτη. Επιτρέψτε μου όμως, να έχω μια άλλη προσέγγιση. Δεν νομίζω ότι ο νέος ιός άλλαξε ξαφνικά τη μεταδοτικότητά του, εξάλλου οι εκτιμήσεις του ECDC μιλούν για έναν μέσο βασικό ρυθμό αναπαραγωγής R0=3,28 και διάμεσο R0=2.79, όταν για τον SARS-CoV-1 ο R0 ήταν περίπου 2,75.

Άρα, τι φταίει και αυτός ο ιός μεταδίδεται ιλιγγιωδώς...;

Αγαπητοί μου, κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν φταίει ο ιός, αλλά ο πατέρας. Τι εννοώ. Δεν φταίει ο ιός, ούτε τρέχει αυτός ιλιγγιωδώς, αλλά φταίμε όλοι εμείς σήμερα που τρέχουμε ηλιθιωδώς στην καθημερινότητά μας, που έχουμε απίστευτες παγκόσμιες μετακινήσεις -σίγουρα πολυπληθέστερες συγκριτικά με πριν 10 και 20 περίπου χρόνια που εμφανίστηκαν οι MERS και SARS-1-, οπότε μεταφέρουμε "ως δια μαγείας" τα πάντα που κουβαλάμε πάνω μας. Δεν είναι ο ιός λοιπόν, που έγινε ξαφνικά πιο επιθετικός, αλλά εμείς οι άνθρωποι που έχει αλλάξει τραγικά η ζωή μας συγκριτικά με παλαιότερα χρόνια. 

Και αυτό νομίζω είναι το σημείο που πρέπει να εστιάσουμε. Αν κάτι αποκαλύπτει ο νέος ιός, είναι ότι ο άνθρωπος έχει ξεφύγει, τρέχει ασταμάτητα προς όλες τις κατευθύνσεις, σαν κάτι να τον κυνηγάει. Οργώνει τον πλανήτη που μας μαθαίνουν κάποιοι ότι είναι ένα παγκόσμιο χωριό, μαζί όμως οργώνει και το θυμό της φύσης. Ξεχνά ο σημερινός άνθρωπος ότι δεν είναι μόνο τα καλά της παγκοσμιοποίησης που άμεσα, σχεδόν αστραπιαία μεταφέρονται από το ένα άκρο του πλανήτη στο άλλο, αλλά αναπόφευκτα είναι και τα κακά, ένα από τα οποία είναι και ο νέος ιός.

Αν κάτι λοιπόν, θέλω να πω με αυτήν την ανάρτηση, είναι ότι ο νέος ιός ήρθε σαν φρένο στη βλακώδη ανούσια πορεία του ανθρώπου που "όλα τα προλαβαίνει και όλα τα ελέγχει...". Μας φάγανε τα παγκόσμια ταξίδια (επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, οικογενειακά - ξέρω μοντέλο "οικογένειας" που η μάνα ζει και εργάζεται στη Γερμανία και ο άντρας με το παιδί στην Αγγλία και βρίσκονται κάθε σαββατοκύριακο και αυτό το λέμε σύγχρονη οικογένεια... έλα τώρα!). Τώρα όμως, κοντεύουν να μας φάνε και όλα εκείνα τα μικρόβια που ταξιδεύουν μαζί μας, για την ακρίβεια πάνω μας και μέσα μας.

Ξέρετε, ο ιστορικός του μέλλοντος θα προσεγγίζει αυτήν την καμπή στη παγκόσμια Ιστορία ως την ευκαιρία που είχε η Ανθρωπότητα να ξυπνήσει και να αναθεωρήσει, να ανασυνθέσει πιο σωστά, το ρόλο της στον πλανήτη.

Ένα πράγμα ελπίζω να μην πάρει μόνο μαζί του ο νέος ιός, είναι το χιούμορ από τους ανθρώπους. 

Αναπαράγω και άλλο μήνυμα, ανωνύμου του Έλληνος που μου έστειλε ένας φίλος στο viber.


"Έξω από ένα επαρχιακό φροντιστήριο, Ελλάδα 2200 μ.χ. Ο Τάκης και ο Σταύρος περιμένουν να περάσει το κενό τους. Ο Τάκης βγάζει και ανάβει έναν μπάφο.

- Το ξέρει η μάνα σου ότι καπνίζεις;

- Ναι.

- Και τι λέει;

- Ε καλά δεν καπνίζω και ταμπάκο, δεν είμαι κανα πρεζάκι.

- Διάβασες;

- Διάβασα αλλά μαλάκα τα μπερδεύω. Η οικονομική κρίση ήταν μετά τον κορονοϊό η πριν.

- Και πριν και μετά. Είναι δύο κρίσεις κολλητά.

- Ποια ήταν με τα πολλά γιούρογκρουπ;

- Η πρώτη.

- Αυτή με τον Μητσοτάκη τον Δεύτερο;

- Όχι, με τον Παπανδρέου τον Τρίτο.

- Όχι τον πρώτο;

- Τον τρίτο.

- Όχι ρε το θυμάμαι, με τον Γεώργιο Παπανδρέου ήταν.

- Ναι, τον τρίτο όμως. Τον μπερδεύεις γιατί έχει ίδιο όνομα με τον πρώτο.

- Μαλάκα τα γιουρογκρουπ δεν μπορώ να τα μάθω. Πόσα ήταν;

- Δε θυμάμαι.

- Α καλα για να μη θυμάσαι εσυ…

- Τα διαγγέλματα να διαβάσεις, είναι σος φέτος έχουν να πέσουν χρόνια.

- Με τον ιό;

- Ναι.

- Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο;

- Τον Δεύτερο.

- Μαλάκα τι κάνανε τότε; Δυο ονόματα είχανε όλα και όλα; Ο Τσίπρας ο Πρώτος πότε ήταν;

- Ενδιάμεσα σε Παπανδρέου τρίτο και Μητσοτάκη Δεύτερο.

- Αυτός ήταν με την αλλαγή.

- Με την αλλαγή ήταν ο Παπανδρέου ο Δεύτερος.

- Ο Τσίπρας ήταν που ήταν αριστερός;

- Οι πηγές διαφωνούν, η απάντηση με βάση το λυσσάρι είναι ότι «βγήκε με αριστερή πλατφόρμα αλλά εφήρμοσε πιο ρεαλιστική πολιτική», άμα το γράψεις αλλιώς κόβεται όλο το θέμα.

- Με το δημοψήφισμα.

- Ναι.

- Που είπαν ναι.

- Που είπαν όχι.

- Με τους Γερμανούς;

- Α μπράβο.

- Με το Χίτλερ.

- Όχι ρε μαλάκα άλλη περίοδο, με τους άλλους Γερμανούς, τους καλούς.

- Ααααααα ναι, που το «όχι» το κάνανε μετά «ναι».

- Ναι εκεί είναι τα δεύτερα Γιουρογκρουπ μην μπερδευτείς.

- Ωχχχχ μαλάακα αυτά με τον Βαρουφάκη, καλά ανάθεμα αν έχω καταλάβει τίποτα.

- Τέλος πάντων εκεί με τον ιό είναι που απαγορεύανε την κυκλοφορία.

- Α, ναι;

- Ναι.

- Που λέγανε ότι για όλα φταίνε οι κομμουνιστές και οι αριστεροί.

- Ναι.

- Ότι χρειάζονται μέτρα περιορισμού για να προστατευτεί η χώρα.

- Α γεια σου.

- Που έγινε το Πολυτεχνείο.

- ΟΧΙ, αυτό είναι άλλη περίοδος.

- ΠΩΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ, ΑΦΟΥ ΕΡΙΞΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ.

- ΑΛΛΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΛΕΜΕ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

- ΜΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ;;;;;;;

Σιωπή

- Φίλε, το βλέπω εγώ, στο τέλος γιατροί θα καταλήξουμε.

- Έλα ρε μη γρουσουζεύεις."...






Υ.Γ.1: Αφιερωμένο αυτό το post σε όλα εκείνα τα νούμερα που κυκλοφορούν γύρω μας και οπλοφορούν με την αβάσταχτη επιπολαιότητά του μη-είναι τους...

Υ.Γ.2: Αφιερωμένο επίσης και σε όλους εκείνους τους γρουσούζηδες ιατρούς που επιμένουν να αδιαφορούν για την γκαντεμιά τους, γραπώνουν γερά τα γκέμια της τύχης τους και καλπάζουν προς την πρόκληση ακούραστοι...

Υ.Γ.3: Δεν είναι ο Μικρός-Ιός που μας φταίει τελικά αγαπητοί μου, είναι ο Πατέρας-Άνρωπος που έχει διαλύσει τη Μητέρα-Φύση.