Προοπτική μελέτη 5: Στόφα θέλει.


Έχω δηλώσει ότι είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας (με κατεύθυνση Χρόνια Νοσήματα και Συμπεριφορές Υγείας) της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κοινώς γνωστή ως ΕΣΔΥ, που τώρα ανήκει στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Όσες φορές έχω ρωτήσει -και είναι σίγουρα πάνω από 10 φορές- τους αξιότιμους κύριους καθηγητές μας τι είναι αυτό που φταίει στην Ελλάδα και δεν προχωράνε διάφορες κινήσεις και προτάσεις από θεσμούς όπως η ΕΣΔΥ (όπου υπάρχουν οι τεχνοκράτες και οι κρατούντες τη γνώση) που σκοπό έχουν να αλλάξουν πολλά θέματα Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, όλοι μα όλοι μου απαντούσαν πανομοιότυπα ότι τελικά φταίνει οι πολιτικοί μας που αγνοούσαν ή απέρριπταν τις προτάσεις-λύσεις σε καυτά θέματα δημόσιας υγείας.

Λαμβάνω σήμερα το παρακάτω μέιλ από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με ενημέρωση ημών των λειτουργών Δημόσιας Υγείας (όπως θέλει ο τίτλος μας να προσφωνούμαστε) για το καυτό θέμα της επιδημίας του κορωναϊού:





και ακολούθως γράφει η γραμματεία του τμήματός μας το εξής:




Κοινώς, όπως καταλαβαίνετε, η Δ/ντρια του ΠΜΣ αντί να ενθαρρύνει τους φοιτητές της να συμμετέχουν σε τέτοιες κινήσεις από τους θεσμούς της Πολιτείας και της Πολιτικής Ηγεσίας, ενημερώνει ότι η συμμετοχή ΔΕΝ είναι υποχρεωτική και ότι απουσίες από τα μαθήματα ΔΕΝ θα δικαιολογηθούν. Η εν λόγω Δ/ντρια, που ετύγχανε πέρσι να ήταν και η υπεύθυνη σύμβουλος σπουδών μου, χωρίς να ήταν τότε Δ/ντρια του ΠΜΣ, όταν είχα συναντηθεί μαζί της για να της εξηγήσω ότι είχα πρόβλημα με τις σπουδές μου και ότι ο Οδηγός Σπουδών άλλα λέει όσον αφορά την παρακολούθηση των μαθημάτων και άλλα τελικά γίνονται στα μαθήματα, (αναγκάζοντάς μας να παρακολουθούμε 2 πρωινά τη σχολή τη στιγμή που οι περισσότεροι είμαστε ιατροί και νοσηλευτές και είναι αδύνατον να απουσιάζουμε 2 από τα 5 πρωινά και τη στιγμή που ο οδηγός σπουδών λέει ότι θα χρειάζεται ΜΟΝΟ 1 πρωινό να παρακολουθούμε τη σχολή, ωθώντας μας να προγραμματίσουμε έτσι τις δουλειές μας ώστε να λείπουμε με το ζόρι 1 πρωινό από τον χώρο εργασίας μας - εγώ έπαιρνα το μοναδικό ρεπό της εβδομάδας μου, ώστε να παρακολουθώ πρωινά τη σχολή, πολλές φορές στο καπάκι μετά από εφημερία), η συγκεκριμένη λοιπόν κυρία, μου είχε πει απλά και ξερά ότι θα μεταφέρω τον προβληματισμό σας στον τότε Δ/ντη σπουδών (άλλη λούγκρα και αυτή...) και τελικά μου είχαν απαντήσει και οι δυο, ότι αυτό είναι το πρόγραμμα σπουδών, πρόβλημά σας αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε και να ανταπροκριθείτε στις απαιτήσεις της σχολής...

Κυρία μου, εσείς του τύπου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που απαντάτε με περισσή άνεση ότι όλα στην Ελλάδα κόβονται και καταστρατηγούνται από τους πολιτικούς μας, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι όλα ανεπάρκεια και ανικανότητα εκείνων. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ. Δείτε πρώτα τα χάλια σας και μετά πετάξτε το μπαλάκι στον κάθε τυχάρπαστο πολιτικό τύπου εραστή Δυτικών Προαστίων (βλέπε ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη). 

Κυρία μου, δεν ξέρετε τι θα πει "στόφα". Δεν ξέρετε τη δύναμη, τη φλόγα, που έχει να εμπνέεις και να ερεθίζεις νου και σώματα. Ξεφτιλίζεις το ρόλο σου ως καθηγήτρια, μπροστά σε μια τέτοια εκπαιδευτική συγκυρία, εσύ που θες να φαίνεσαι σαν-κυρία, όταν γίνεται χαμός με τον κοροναϊό και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συμμετέχουμε εμείς οι μέλλοντες λειτουργοί Δημόσιας Υγείας σε τέτοιες προσπάθειες, εσύ να νοιάζεσαι για να μην χαθούν οι ώρες του εκπαιδευτικού προγράμματός σου. Και αυτό δεν θα ήταν από μόνο του τόσο κακό, μάλιστα θα ακουγόταν τιμητικό ότι μια καθηγήτρια δεν θέλει να χαθεί ούτε μια ώρα σκληρής εκπαίδευσης, αλλά έλα που... θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει, που λέει ο πάνσοφος λαός μας! Θα δεχόμουν μια τέτοια αυταρχικότητα μόνο αν δεν λείπατε όποτε γουστάρετε εσείς και οι συντεχνίτες σας, ακυρώνοντας μαθήματα με το έτσι θέλω, αναβάλλοντάς τα για άλλη ημερομηνία, χωρίς να σέβεστε ότι εμείς μοχθούμε για να λείψουμε από άλλα ευαγή ιδρύματα-κλουβιά με τις τρελές, με ρεπό ή άδεια για να έρθουμε του σκοτωμού στο άθλιο και ευτελές δικό σας πρόγραμμα, ώστε να πάρουμε έναν ψωροτίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, για να πούμε ότι είμαστε και εμείς ανταγωνιστικοί όπως απαιτούν οι καιροί της δια βίου εκπαίδευσης μας, για να μας τον βγάλουν τελικά "μη συναφή" με το επάγγελμά μας στις μελλοντικές κρίσεις για διορισμό.... Θα δεχόμουν επίσης αυτήν σας την αυταρχική στάση, αν δεν δηλώνατε ότι κάνετε μάθημα 3 ώρες, εκ των οποίων αργεί να ξεκινήσει περίπου μισή ώρα το μάθημα, τελειώνει περίπου μισή ώρα πιο πριν από την κανονική λήξη του και κάπου ενδιάμεσα γίνεται ένα ακόμα μισάωρο διάλειμμα. Κοινώς, λεγεστε Καθηγήτρια κλπ κλπ που διδάσκετε 3 ώρες τους φοιτητές σας, από τις οποίες ο μισός χρόνος είναι μέσα στην αίθουσα διαλέξεων και από αυτόν τον χρόνο ούτε καν ο μισός (άρα ο μισός του μισού από το αρχικό 3ωρο) δεν είναι αποδοτικός-παραγωγικός-ερεθιστικός-εμπνευστικός. 

Σταματώ εδώ, γιατί το έργο το έχω ζήσει άπειρες φορές στο μπουρδέλλο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας μας, μετά από 6 χρόνια στο δημοτικό, 6 χρόνια γυμνάσιο-λύκειο, 10 χρόνια σε έδρανα δυο προπτυχιακών σχολών, και πλέον άλλα 2 χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών. Δεν περίμενα φυσικά και κάτι άλλο. 

Απλά, περίμενα, όσο ανεβαίνεις βαθμίδα εκπαιδευτική, τουλάχιστον να σε κοροϊδεύουν λιγότερο...

Και αυτό όμως ουτοπία είναι, αφού δεν ξέρουν τι θα πει στόφα... 

Λέξη, που μου την έμαθε, η μακαρίτισσα η γιαγιά μου που δεν έτυχε και δεν της δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσει ποτέ της πέρα από την 1η δημοτικού... και υπέγραφε βάζοντας έναν σταυρό του οποίου μάλιστα τις δυο γραμμές ούτε καν ευθεία δεν μπορούσε να τις τραβήξει...

Λέξη, που μετά από 24 έτη εκπαιδευόμενος ακόμα την αναζητώ στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα...


Υ.Γ.: Προβληματίστηκα αν έπρεπε να σβήσω τα ονόματα, τα emails και τα τηλέφωνα που φαίνονται στην αλληλογραφία που παραθέτω, αλλά σκέφτηκα ότι όποιος ασχολείται με τη Δημόσια Υγεία όπως γενικά και με τη Δημόσια Θεματολογία, οφείλει να μην φοβάται να εκτεθεί Δημόσια. Το θέμα είναι όταν κάποιος εκτίθεται δημόσια και δεν ιδρώνει το αυτί του, ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά...