Προοπτική μελέτη 1: μπρος, μόνο μπρος!


Κάποιες φορές ο δρόμος που βαδίζεις σε βγάζει σε αδιέξοδο. Τότε, πρέπει να τα αλλάξεις όλα. Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Ό,τι ήξερες δεν ευδοκιμεί στις νέες συνθήκες. Ακόμα και το δεξιά-αριστερά χάνει τον προσανατολισμό του, στην παραζάλη των καιρών και πρέπει να αναθεωρήσεις το προς τα πού οδηγάς.

Αυτές τις φορές πρέπει να τα αλλάξεις όλα.

Κάποια όμως πράγματα δεν αλλάζουν. Ή για να το πούμε πιο σωστά, αυτά τα πράγματα σε έχουν ήδη αλλάξει -πρώτα αυτά- προ πολλού και σε έχουν διαμορφώσει. Είναι όλα εκείνα που έχουν σμιλεύσει την ψυχή σου, την προσωπικότητά σου και πλέον σε ακολουθούν, είτε το θέλεις είτε όχι. Αυτά τα πράγματα, είναι η ύπαρξή σου, είσαι ΕΣΥ. Ό,τι και να πετάξεις λοιπόν, από μια βάρκα που μπατάρει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην πνιγείς, πάντα κάτι μένει, επιμένει και σε ακολουθεί πιστά. Είναι το ΕΙΝΑΙ σου, που συντίθεται από το ΕΙΝΑΙ όλων εκείνων που έζησες έως τώρα -αν έζησες βεβαίως-, καθώς και όλων εκείνων των ανθρώπινων μορφών που διασταυρώθηκαν με τη δική σου και έσκαψαν το πρόσωπό σου, μαζί και την ψυχή σου.

Όλα και αν τα αλλάξεις, αυτές τις φορές, θα μένει ο πυρήνας σου, η ουσία σου. Μάλιστα, να εύχεσαι να τα αλλάξεις όλα, ώστε να έρθεις πιο κοντά σε αυτόν τον πυρήνα, και να πετάξεις όσα περισσότερα δικά σου μπορείς, ώστε να βρεις τον δικό σου εαυτό. Κοινώς, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη. Για όποια Ιθάκη. Για την Ιθάκη του καθενός. Για μιαν Ιθάκη, γενικώς και αορίστως, αφού έτσι και αλλιώς η Ιθάκη από τον αόριστο έρχεται και μας δείχνει το δρόμο προς τα μέλλοντα, σε μια προοπτική μελέτη του εαυτού μας, συγκρινόμενου με τον εαυτό που θα θέλαμε να έχουμε (control). Και σημασία σε αυτή τη μελέτη δεν έχει ο προορισμός (το αποτέλεσμα), αλλά η διαδρομή, η πορεία, το "follow-up" (το "ακολούθησε με ψηλά" το κεφάλι).

Ό,τι σου μένει, πρέπει να χωρά σε ένα δισάκι. Όλα τα υπόλοιπα να εύχεσαι να τα έχεις δώσει απλόχερα πριν ακόμα νυχτώσει και σαν πλαγιάσεις να πεις στο Μορφέα που έρχεται: "δεν κράτησα τίποτα για μένα". Αυτό, θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή για σένα και η μεγαλύτερη πληρωμή σου.

Όλα για μιαν Ιθάκη, λοιπόν.


Για μιαν Ιθάκη
Στίχοι: Δημήτρης Λέντζος
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Εκτέλεση: Πάνος ΜπούσαληςΕξαιρετική εκτέλεση.